Το νέο brunch έχει όψη… ξεσκέπαστη και είναι μια ιδανική επιλογή γρήγορου και χορταστικού σνακ. Ως βάση χρησιμοποιήστε όποιο αρτοσκεύασμα προτιμάτε και “στολίστε” το με ό,τι τραβάει η όρεξή σας!
Σε εκδοχή light ή πιο μεστή, γλυκό ή αλμυρό, ένα open sandwich υπόσχεται εμφάνιση, γεύση αλλά και ενέργεια: έχετε τρεις πολύ καλούς λόγους, δηλαδή, για να το εντάξετε στο καθημερινό σας menu. Ακολουθούν τρεις προτάσεις με την υπογραφή του αγαπημένου chef Γιάννη Τσιβουράκη, όπως τις ετοίμασε για το 9ο τεύχος του Χανιώτικου freepress inTOWN. Δοκιμάστε τις…
The FISH way | Ψωμί ολικής με “φάβα” οσπρίων και καπνιστή πέστροφα
Υλικά
2 φέτες από στρογγυλό ψωμί ολικής
1 τμχ πέστροφα καπνιστή (το κάθε σακουλάκι έχει πάντα 2 φιλέτα τα οποία είναι αρκετά)
Λαχανικά τουρσί
Για την “φάβα” οσπρίων:
100 γρ φασόλια μέτρια λευκά
100 γρ ρεβίθια
80 γρ μαύρες φακές
1 πιπεριά Φλωρίνης σε μικρούς κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι σε μικρούς κύβους
60 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Τον χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι
Ετοιμάζουμε την “φάβα” των οσπρίων
Μουλιάζουμε τα φασόλια και τα ρεβίθια από την προηγούμενη και τα βράζουμε αρκετά σε σημείο να λειώνουν.
Έχουμε βράσει τις φακές χωριστά τις οποίες ενσωματώνουμε με τα φασόλια & τα ρεβίθια. (κρατάμε λίγες φακές αν θέλουμε να σερβίρουμε χωριστά στο πιάτο σαν σαλάτα)
Λειώνουμε με το εργαλείο του πουρέ ή με ένα πιρούνι (αν θέλουμε τα όσπρια αλοιφή τα περνάμε από multi mixer) και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Φρυγανίζουμε το ψωμί στην τοστιέρα και αλείφουμε με την “φάβα οσπρίων”.
Προσθέτουμε τα φιλέτα της πέστροφας από πάνω και σερβίρουμε με κομμάτια τουρσί.
The MEAT way | Πιτάκια με στάκα και αυγό
Υλικά
4 μικρές πίτες (για σουβλάκι)
200 γρ ανθόγαλο
2 κουτ, σούπας αλεύρι
Λίγο αλάτι
¼ ποτήρι νερού νερό
2 αυγά
250 γρ σύγκλινο
Ετοιμάζουμε την στάκα.
Σε τηγάνι ρίχνουμε το ανθόγαλο, αφήνουμε να λειώσει σε σιγανή φωτιά & προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε με ένα μικρό σύρμα και όταν αρχίζει να ξεχωρίζει το βούτυρο προσθέτουμε το νερό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5΄περίπου ώσπου να ψηθεί .
(Αν στο τέλος της διαδικασίας έχει μαζευτεί αρκετό βούτυρο τα κρατάμε χωριστά για άλλη χρήση)
Ετοιμάζουμε τα ποσέ αυγά
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό (μέχρι την μέση του σκεύους ) να βράσει προσθέτοντας 1 κουταλιά της σούπας ξύδι και λίγο αλάτι.
Σπάμε το αυγό σε μικρό σκεύος και το προσθέτουμε στο νερό που σιγοβράζει.
Με κουτάλι γυρίζουμε προσεκτικά το ασπράδι να σκεπάσει τον κρόκο.
Αφαιρούμε το αβγό μετά από 2 λεπτά και το αφήνουμε να στραγγίσει.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο αυγό.
Για το σύγκλινο κόβουμε τα κομμάτια του κρέατος σε μικρούς κύβους και σοτάρουμε στο λίπος του ώσπου να πάρει χρώμα.
Ζεσταίνουμε τις πίττες σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ώσπου να πάρουν χρώμα και σερβίρουμε με την στάκα, το σύγκλινο και το ποσέ αυγό στην κορυφή.
The vegan way | Προζυμένιο ψωμί με κρέμα αβοκάντο, τραγανά ρεβίθια & πράσινα σαλατικά
Yλικά
2 μεγάλες φέτες λευκό προζυμένιο ψωμί
Για την κρέμα αβοκάντο
1 μεγάλο αβοκάντο
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους
½ καυτερή φρέσκια πιπεριά σε μικρούς κύβους
1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους (μόνο η εξωτερικές πλευρές όχι την σάρκα με τα σπόρια)
1/3 μάτσο κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο
3 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Τον χυμό από 1 μικρό λεμόνι, αλάτι
Για τα ρεβίθια
100 γρ ρεβίθια
2 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/3 κ.γ. κουρκουμά σκόνη
1 πρέζα μπούκοβο καυτερό
1/3 κ.γ. σπασμένους σπόρους κύμινου
Σαλατικά πράσινα κομμένα στο χέρι (μαρούλι, λόλα κόκκινη, ρόκα σγουρή, ραπανάκι σε φέτες)
Αφαιρούμε την σάρκα του αβοκάντο και σπάμε με ένα πιρούνι να λειώσει. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και δοκιμάζουμε την γεύση.
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από την προηγούμενη και βράζουμε ώστε να ψηθούν κανονικά. Στραγγίζουμε και ανακατεύομε με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Ξεραίνουμε στο φούρνο για 2 ώρες στους 150 0 C ώσπου να γίνουν τραγανά.
Φρυγανίζουμε το ψωμί στην τοστιέρα και αλείφουμε με την κρέμα αβοκάντο. Προσθέτουμε τα σαλατικά στην κορυφή ανακατεμένα με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε με τα τραγανά ρεβίθια.
The SWEET way | Τσουρέκι με κρέμα ανθότυρου και κυδώνια
Υλικά
2 φέτες από τσουρέκι
Για την κρέμα ανθότυρου
400 γρ ανθότυρο
1 κουταλιά γιαούρτι
2 κουταλιές μέλι
Ξύσμα 1 λεμονιού
Για τα ψητά κυδώνια
1 μεγάλο κυδώνι
2 κ.σ. ζάχαρη
3-4 κ.σ. κρασί λευκό
Κανέλα ξύλο & γαρύφαλλα
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
100 γρ φουντούκια
2 κ.σ. ζάχαρη
Ετοιμάζουμε πρώτα τα κυδώνια, τα οποία καθαρίζουμε εξωτερικά και κατόπιν χωρίζοντας τα σε 8 κομμάτια αφαιρούμε το κομμάτι με τα σποράκια που βρίσκεται στο κέντρο.
Τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο ανακατεύοντάς τα με το κρασί την ζάχαρη την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα στους 170 βαθμούς για 1 ώρα.
Κατόπιν κόβουμε το κυδώνι σε μακρότερους κύβους.
Ετοιμάζουμε την κρέμα ανθότυρου λειώνοντας το ανθότυρο με το σύρμα (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε multi mixer) και προσθέτοντας το μέλι και το ξύσμα λεμονιού.
Σε μικρό σκεύος ανακατεύουμε την ζάχαρη με τα φουντούκια και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να γίνει καραμέλα μαζί με τους ξηρούς καρπούς.
Απλώνουμε σε λαδόκολλα και όταν κρυώσουν τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια.
Φρυγανίζουμε στην τοστιέρα τις φέτες του τσουρεκιού και πάνω στρώνουμε την κρέμα ανθότυρου. Συνεχίζουμε με τα κομμάτια από το κυδώνι, τα φουντούκια και σερβίρουμε.